Just nu
14/10
Nu har jag skaffat mig ett riktigt bonde-attribut, nämligen att gå med krökt rygg som en märla... Eller är det bara för bönder sjuttio + eller funkar det för trettiotvååriga också? Långvarigt klämd nerv i ryggen i kombination med en dag med alldeles för många tunga torvbalar =totalkollaps av ryggen/benet. Nu hoppas jag att kiropraktorn imorgon är utrustad med magisk kraft, så att det ordnar sig. För ovanlighetens skull har jag t o m blandat in Försäkringskassan - som egenföretagare är det oftast orimligt krångligt och svårt att få något tillbaka av det trygghetssystem som man betalar till, men att vara sjukskriven på 50 % när man går som en märla, de verkar rimligt.
Till glädjeämnena hör de tre nya ankorna som vi fått av djurkompisen Malin. Frejas anka heter Johan, min heter Alonzo och Vidar har gett sin det tjusiga namnet Rock'nRoll. Glada verkar de vara, har redan provbadat både dammen och samtliga fina vatten/lerpölar. Bilder på toppankorna kommer.
1/10
Nu är ombyggnaden av lagården i Traneryd i full gång. Det ska bli ett förstaklassigt kvigstall, och det börjar man faktiskt kunna ana nu. Efter att ha hackat loss och forslat ut en massa betong håller vi nu på och forslar in ny betong...
Sequoia har avslutat denna omgången av inkörningskurs, och det med beröm godkänt! Verkligen en lysande kurs med så mycket hästkunskap samlad i kursledare och medhjälpare. Det enda man undrar är varför Sequoia är enda halvblodet - är det bara kallblods- och ponnyfolk som vill ta del av hästkunnandet och det som man nuförtiden kallar "horsemanship" ?
19/8
Årets ridläger är avklarat, fem småbarnsföräldrar, två pappor, en mormor och ganska många barn. Och alldeles, alldeles jättekul! På lördagen en ordentlig ridtur under utmärkt guidning av Maria, och på söndagen dressyrtävling - Louise vann, och andra- och tredjeplatsen avgjordes med frågan "Hur många kottar kan en ekorre skala på en dag".Precis som dressyrtävlande ter sig för Jan brink & Co, tror jag. Efter en helg ihop är nog alla tröttare, men gladare, och ser redan fram emot nästa år!.
24/8
Vilka duktiga och fina hästar vi har! Så känner man ju inte alltid, men häromdagen när vi skulle verka tvååringarna Sequoia och Indiana i Traneryd och allting gick alldeles perfekt, då känner man så! Sequoias hals börjar också "växa ut", så kanske blir hon en ganska vacker häst...Redan är hon ca 160 cm hög, och blir hon ca 165 är det alldeles perfekt. Perfekt vore om ettåriga Svarten blir under 148 cm som vuxen, och det verkar det just nu också finnas hopp för.
24/7
Det gläder en djurfantast att det verkar finnas så många föräldrar som vill ge sina barn en upplevelse och känsla för djur och lantbruk. Att få träffa glada och vetgiriga barn (och föräldrar) på våra "Barnens Bondgård" besök är verkligen roligt. Det finns många roliga kommentarer, och kanske det finns de som skulle tycka att en del av de frågor jag får är märkliga - men det tycker aldrig jag. Vet man inte är det ju bra att man frågar, och varför skulle människor som lever långt från djur kunna saker om djur och lantbruk? Det viktigaste är ju att man vill veta!
Grisarna fascinerar många, kaninungar är alltid goa att kela med, och robotmjölkning är häftigt - det är nog grejer som ligger på tio-i topp band reaktionerna.
Nu ska det vara varmt ett tag, och vi tar andraskörden av ensilage. Det är härligt att INTE ha en egen rundbalspress, utan ha maskinstation som fixar den biten!
21/7
Sommaren fortsätter, och när barnen nu är hemma från dagis blir det på något sätt som semester för oss också, trots att korna och alla andra djur ska skötas varje dag. Även om den inte klarar riktigt allt (som att seminera, sköta kalvar eller sätta stängsel), så är den allt ett kap, den där roboten. Så harmoniskt är livet att vi t o m medvetet tänker oss att ta in ett kaos till flocken - har vi tur kanske det blir en wachtelvalp i höst!
En tillfällig, men trevlig, bekantskap är den katt som bor hos oss ett tag tills dess riktiga ägare hittas, eller ett nytt hem. Freja har döpt den, "efter något på TV". "Allsång på Skansen" heter denne rare, kisse, som man inte kan förstå om någon lämnat frivilligt.
8/7 2008
Nu regnar det ju alldeles lagom - mycket på nätterna och lite på dagarna. Toppen! Korna sköter sig hyfsat med roboten, trots att de får gå ute och beta så mycket de vill. Barnen är lediga från dagis och vi har fina dagar hemma, har bland annat gett oss på att återuppta odlandet nu när det finns vatten igen. Vi hoppas att sallad, morötter och rädisor ska hinna bli färdiga.
"Lille" Redwood som aldrig varit så liten växer och växer. Han och lille Birk håller ihop som ler och långhalm, även om Birk inte vill leka lika mycket som Redwood vill... Och vi gläder oss åt att ha en så rolig ridhäst som Monette, som både Stefan och jag kan uppskatta.
30/5 2008
Här håller allt på att förvandlas till öken, nästan 30 grader varmt och inget regn i sikte. Tråkigt förstås, men inte mycket att göra åt. Mest bekymmersamt är att det blir så lite gräs för korna att skörda. Korna är nu ute på bete, och sköter sig riktigt bra - nästan alla kommer ihåg att gå till roboten emellanåt.
Nästan alla kaninungar ur Diamantens kull är hämtade eller tingade, men för hugade spekulanter har dvärgväduren Teddi en superrar kull på fyra veckor.
9/5 2008
Det stämmer dåligt med rubriken om man skriver varje halvår... Hursomhelst är vi i full gång med att plöja, harva och så - snart färdiga. Bättre väder kan man inte ha fått, riktigt sommarväder. De flesta kvigorn har kommit ut på sommarbete, och hunnit med att göra sommarens rymmarpremiär också. Ankorna och hönsen ligger i, två kullar med ällingar har vi fått, och en av de raska små dvärghönsen har lyckats ruva fram två kycklingar i ett gömställe i lagårdens vägg. Därtill svårigheten att tuppen varit död i en dryg månad...
11/11 2007
Plötsligt kom vintern, det blev ingen snöstorm, men snö nog att åka pulka på! Djuren som fortfarande går ute får extra mat, och även om de har det bra dagar med några minusgrader och sol, så är det dags att börja plocka in de sista. Efter tre veckor med mjölkningsroboten går det riktigt bra. De tekniska problemen är kanske uppklarade till sist, och nästan alla kor sköter sig fint. Och mår finfint! Det är roligt att se hur bra de har det i vårt nya stall. Kor som får göra som de vill, vila när de vill, äta när de vill, umgås med vilka ko-mpisar de vill - det är ett bättre koliv. Sen klappar jag fler kor om dagarna nu, för när man är i stallet är det ju inte alltid för att korna ska fösas någonstans, nu minglar man mer med dem...
På förmiddagen hann Stefan och jag t om rida en sväng med Lykka och Bella - en härlig tur i vinterlandskapet.
12/12
Vintern försvann, och nu är det slask och grått. Tråkigt, men ändå ganska praktiskt. Robotstallet börjar bli fullt med mjölkande kor nu, men det känns som om vi snart kan ta en liten paus i kalvningarna, många kalvar har det blivit på sistone. Jag jobbar mycket utanför gården just denna period, med kurser och rådgivning. Det är roligt att träffa trevliga lantbrukare och kunna resonera sig fram till råd som verkligen kan lyfta deras produktion. Dock blir det splittrat, jag vill vara hemma och jobba också! Vi har i tre veckor haft god hjälp av en praktikant, Jimmy, som måste vara den ideala praktikanten - duktig, ambitiös, noggrann och intresserad.
Det årliga Riddarspelet på Fridhem har gått av stapeln, och trots hård kamp från bl a Riddar Soleskog togs segern hem av en mycket revanschsugen Korsriddare. Det är roligt med tornerspel!
|